Arkaffees 2018-19

lees meer...

Dorst? Kom maar af!

Het warme, dorstige weer is voorbij maar toch hebben veel mensen nog dorst, want ze vroegen ons regelmatig: “Wanneer is het nog eens Arkaffee?”.

Mensen hebben dorst naar verhalen, naar ontmoetingen, naar vriendschap. Dat vind je allemaal in ons Arkaffee.

Hier vind je de data voor het volgende jaar. Schrijf ze in je agenda, geef ze door, en vooral: kom er eentje drinken.

We kijken al uit naar ons eerste Arkaffee om over onze vakantie te vertellen!

 

Jaarkalender en plannen voor 2018-2019

lees meer...

Ook dit jaar zitten we weer boordevol plannen. Je kan onze jaarkalender en onze plannen hier raadplegen.

Samen veranderen we de wereld. Doe je met ons mee?

  • Dit jaar willen we graag drie nieuwe mensen met een verstandelijke beperking onthalen. 
  • We gaan voluit voor de financiering van onze bouwgrond.
  • Mensen ontmoeten blijft onze grootste passie.

Brief Jean Vanier

lees meer...

Lees hier de laatste brief van Jean Vanier.

100 jaar vrijwilligerswerk in De Ark Gent

lees meer...

100 jaar vrijwilligerswerk in De Ark Gent 

 60 jaar vrijwilligerswerk met ASF Vredesdienst

Echte vrede is pas mogelijk als ieder mens zich te laat raken door wie anders is

ASF daagt jongeren uit om met een open en vrije blik naar mensen toe te stappen. ASF Vredesdienst is een Duitse vredesorganisatie opgericht na de tweede wereldoorlog.  Zo werken we met De Ark in Vlaanderen al meer dan 30 jaar samen met ASF en verwelkomen we elk jaar een 3-tal Duitse jongeren in De Ark. We zijn steeds verwonderd over de openheid en generositeit van deze jongeren. Ze staan open voor wat onze mensen met een verstandelijke beperking hen te bieden hebben: spontaniteit, eenvoud, authenticiteit, vergevingsgezindheid, warme vriendschapsrelaties. Dankzij ASF krijgen ze een levenservaring die hen als persoon omvormt tot open, loyale, betrokken en constructieve mensen. Vrij om lief te hebben. Wij zijn ervan overtuigd dat echte vrede pas mogelijk is, als ieder mens zich durft open te stellen om zich te laten raken door wie anders is. Op die manier wil ASF zorgen voor verzoeningen en vrede. ASF is vandaag in onze verscheurde wereld nog steeds brandend actueel. ASF Vredesdienst viert dit jaar zijn 60ste verjaardag. We zijn heel blij en dankbaar al jaren samen te werken met deze goede organisatie.

20 jaar vrijwilligerswerk met EVS

‘Mijn grootste geschenk aan De Ark is de tijd die ik kan geven aan de mensen’, zegt Hannah, EVS-vrijwilliger

Hannah is een ASF-jongere. Ze is hier ook met EVS (European Volunteering Service). EVS is een programma van de Europese Commissie die jongeren ondersteunt om vrijwilligerswerk te doen in een ander Europees land. Zo wil ze de burgerschap, democratie en sociale cohesie in Europa bevorderen. Reeds 20 jaar ontvangt De Ark in Vlaanderen jongeren met dit EVS-programma. Hannah, onze huidige EVS’er, vertelt over haar ervaringen in De Ark.

‘Ik vond het een leuk idee na mijn middelbare school iets actief te doen samen met mensen en mensen op een andere manier leren kennen, daarom koos ik voor een vrijwilligersjaar met EVS. Ik wil leren open te zijn voor iedereen en van anderen iets te leren en mijn persoonlijkheid ook aan anderen te geven. Ik wil het leven delen met mensen met een beperking.

Ik ben hier met ASF, een Duitse vredesorganisatie die is opgericht na de tweede wereldoorlog. Ik vind het belangrijk dat iedereen dezelfde rechten krijgt en ik wil me inzetten om dit mogelijk te maken.

Ik vind samenwonen een leuk idee, ik hou ervan om alles te delen met elkaar: wonen, leven en vrije tijd.

 Toen ik binnenkwam, viel me meteen op dat De Ark supervrij is. Er zijn veel mensen die zich thuis voelen in De Ark. Iedereen valt zomaar binnen om een koffietje te drinken. De Ark is een plaats waar iedereen zich meteen op zijn gemak voelt en kan zijn zoals hij is.

Ik vond het in het begin moeilijk te accepteren dat gewoon in de zetel zitten en niets doen ook belangrijk is. Ik dacht dat ik altijd iets moest doen, maar het kan ook anders. Ik heb gemerkt dat het gemakkelijk is om de mensen te leren kennen omdat ze open zijn voor mij. Ik heb geleerd dat elke mens zijn ups en downs kent, maar dat je dit kan delen waardoor het leven terug gemakkelijker wordt.

Ik ben vrolijk en optimistisch van aard. Ik kan ook goed taart bakken en goed feestjes organiseren. Ik maak ook graag foto’s. Mijn grootste geschenk aan De Ark is de tijd die ik kan geven aan de mensen

en zo iedereen een leuke tijd kan geven. Ik kan mijn persoonlijkheid binnenbrengen en dat zorgt voor een grote diversiteit in de gemeenschap.’

 10 jaar vrijwilligerswerk met BEL’J in België

‘Ik hou van De Ark. Ik heb er Nederlands geleerd en veel Fifa gespeeld met Geert’, zegt Elliott, BEL’J-vrijwilliger

 BEL’J is een programma dat jongeren in België de kans geeft vrijwilligerswerk te doen in een ander taalgebied in België. Al 10 jaar komen er in De Ark in Vlaanderen jongeren uit Brussel en Wallonië om enkele weken tot 2 maanden mee te leven in één van onze gemeenschappen. Zo leren ze de taal beter kennen én sluiten vriendschap met onze mensen met een beperking voor het leven. Omdat het jongeren zijn die in België wonen, is het gemakkelijk om contact te houden tijdens hun studies. Regelmatig komen ze terug op bezoek, naar ’t Arkaffee, springen een weekendje in,… En ondertussen zijn wij de trouwste supporters voor hun studie.

 10 jaar vrijwilligerswerk in het rusthuis

‘Ik zorg voor de oude menskes. Ik maak de bedjes op en geef hen koffie’, zegt Willem, vrijwilliger in WZC St-Eligius

Willem gaat trouw elke week naar het rusthuis in Zeveneken. Hij helpt er bij het opdienen van de maaltijd, de bedden opmaken en de animatie. Maar op de eerste plaats zorgt hij voor vrolijkheid en vriendschap voor de mensen die er wonen. Dankzij hem wordt hun dag een beetje kleurrijker en vreugdevoller. De Ark Gent kiest er bewust voor om geen eigen dagcentrum te hebben, maar vrijwilligerswerk te doen in de samenleving, soms gebeurt dit individueel, soms in groep. Door onze aanwezigheid en concrete hulp maken we de wereld een beetje mooier en menselijker, 100% MENS.