Wat je mag verwachten

We zijn een leefgemeenschap waar mensen met en zonder verstandelijke beperking samen wonen, werken, eten, stil zijn, de afwas doen, koken, poetsen, ruzie maken en het weer goed maken.

Je woont samen met een 10-tal mensen met en zonder verstandelijke beperking in ons Arkhuis. Je deelt het leven van elke dag. Zo ontstaat er een persoonlijke band met de andere bewoners. Die band geeft een warme kleur aan wat je doet en wie je bent. Je wordt 100% mens.

We hebben plannen om in de toekomst mensen ook op studio bij ons te laten wonen. We kijken dan samen hoe de band met de gemeenschap vorm kan krijgen.

Huiselijk

We wonen in de Jan Delvinlaan 70 in Gent, een vroeger woonzorgcentrum. Voor ons huis gebruiken we het Franse woord ‘foyer’. Het roept het warme beeld op van een plaats met open haard. Aan die huiselijke sfeer werk je actief mee:

  • Bij het eten zit je samen met de andere bewoners rond dezelfde tafel. Vaak zitten er ook bezoekers mee aan tafel. Het zijn de belangrijkste momenten van de dag.
  • Je neemt elke week deel aan de foyeravond: een moment om te plannen, om te luisteren en om te vertellen over wat je denkt en voelt.
  • Je brengt veel tijd door in de leefruimten: keuken, eetkamer, living, eventueel TV-kamer en stille ruimte. Ze zijn het hart van de foyer.
  • In ons huis wonen ook 3 kotstudenten die instaan voor de nachtpermanenties en vaak een buitenlandse jongere die een vrijwilligersjaartje komt doen in De Ark

Thuis

Het huis is van zijn bewoners. Je hebt je eigen kamer met sanitair, die je naar eigen smaak inricht. Er is ook een druk bezette logeerkamer.

Je helpt mee in het huishouden zoals in een gezin, maar dan zonder ouders en zonder kinderen. We vormen een thuis voor elkaar.

Een thuis is een plaats van geborgenheid. Het is een veilige plek; niet enkel fysisch, maar ook affectief. Je mag er zijn, je kan er iets betekenen voor een ander.

Genieten

Tuurlijk maken we wel eens ruzie met elkaar. Toch zal je een Arkhuis herkennen aan de vreugde die we beleven aan het samen zijn. Gaandeweg leren we elkaar heel goed kennen. We doen wel eens zot en maken graag plezier met elkaar.

Actief

Wonen in De Ark is kiezen voor een vrij actief leven. Er zijn allerlei activiteiten in het huis en in de gemeenschap. Maar we trekken er ook graag op uit. Ieder weekend valt er wel ergens iets te beleven. Feest vieren staat nummer 1 op onze activiteitenlijst.

De deur staat altijd open

We zijn een open huis waar vaak volk over de vloer komt. Buren en vrienden springen zomaar binnen om een kopje koffie te drinken. We vinden het fijn dat zoveel mensen zich bij ons thuis voelen.

 

We zijn een leefgemeenschap waar mensen met en zonder verstandelijke beperking samen wonen, werken, eten, stil zijn, de afwas doen, koken, poetsen, ruzie maken en het weer goed maken.

--- getuigenis ---

De Ark, dat is samenleven van mensen met en zonder verstandelijke beperking. Nu ja, eigenlijk zijn we allemaal tussen de twee. De Ark, dat is mijn thuis. Ik wil de liefde en de warmte geven aan mijn vrienden van De Ark en van IJD.

Willem