Wat had je verwacht!

We steken het niet onder stoelen of banken: mensen veranderen & onze samenleving veranderen is het fundamentele doel van De Ark. Daarbij spelen mensen met een verstandelijke beperking een grote rol.

Wij bouwen een persoonlijke band op met mensen met een verstandelijke beperking. Die band overstijgt de klassieke relatie van opvoeder-cliënt die kenmerkend is voor de zorg.

Doorheen deze persoonlijke band leren mensen met een verstandelijke beperking ons wat het zeggen wil mens te zijn; 100% MENS.

Deze ervaring verandert ons.

Het verandert ook de buurt waarin wij leven en werken.

Mensen ontdooien

We gaan graag weg met de bus of de trein. Vaak proberen de mensen aan de bushokjes zo ongeïnteresseerd mogelijk te zijn voor de mensen rondom zich. Ieder is bezig met zijn smartphone of mp3-speler. Maar dat houden ze nooit lang vol met ons in de buurt. Wij lachen, maken grapjes en zwaaien naar al de voorbijgangers die we kennen. Ook met een rolstoel opstappen op de bus is niet altijd zo gemakkelijk. We mogen steeds ervaren dat de ogenschijnlijke ongeïnteresseerde mensen een groot hart hebben. Ze helpen ons op de bus en al vlug begint iedereen met elkaar te praten. Door onze zichtbare nood laten mensen de mensen hun mooiste kant zien en staan open voor een babbeltje. Zo zorgen we voor een warmere samenleving.

Het beste naar boven laten komen

Mensen met een beperking kunnen heel direct zijn in het uitspreken van wat leeft in hun hart. Ze vragen je soms letterlijk: 'Zie je me nog graag?'. Ze confronteren je met de vragen die er ten diepste ook bij jou leven. Ze roepen het beste in je naar boven. Doorheen de contacten met de mensen met een beperking ervaar je wat het betekent om echt 100% mens te zijn. 

We steken het niet onder stoelen of banken: mensen veranderen & onze samenleving veranderen is het fundamentele doel van De Ark. Daarbij spelen mensen met een verstandelijke beperking een grote rol.

--- getuigenis ---

We vinden het fijn dat De Ark zich zo thuis voelt bij ons. Ze zorgen voor veel ambiance en een goeie sfeer met de studenten. Ze steunen hen bij de examens.

Peter, pastoraal verantwoordelijke van de studenten in Gent.