Geschiedenis

Een grote kring van sympathisanten droomde al jarenlang over een Arkgemeenschap in het Gents. In 2011 was het dan eindelijk zover en begonnen het eerste huis in een vleugel van de Oude Abdij in Drongen.

Hoe De Ark Gent ontstond

De anekdote vertelt ons over een telefoongesprek tussen Christine (toenmalige regioverantwoordelijke van De Ark Vlaanderen-Nederland) en Barbara (nu gemeenschapsverantwoordelijke in De Ark Gent). Barbara zei aan Christine: 'Ik ben zwanger' (van Andries, noot van de redactie) en Christine antwoordde: 'Ik ook. Van een gemeenschap.' Een grote groep mensen kwam regelmatig samen om te dromen en plannen te maken over een nieuwe Arkgemeenschap.

In 2011 vertrokken Lyne, Michaël en Anja (toendertijd assistenten in De Ark Antwerpen) te voet als pelgrimstocht van Boechout naar Drongen. Enkele dagen later kwamen Nikola, Geert, Sarah en Ronny in De Ark wonen.

De Ark in Vlaanderen, België en Nederland

De Ark Gent heeft nauwe contacten met de andere Vlaamse Arkgemeenschappen. Op administratief vlak zijn wij een bijhuis van De Ark Antwerpen. We gaan regelmatig op weekend bij elkaar. De Ark Gent maakt deel uit van De Ark Vlaanderen vzw en De Ark in België. Ook met onze Nederlandse vrienden in Gouda en Haarlem voelden we ons sterk verbonden.

De eerste Arkgemeenschap in 1964 in Frankrijk

De Ark (L’Arche) is opgericht in 1964 in Trosly in Frankrijk. Jean Vanier (1928-2019), oud-marineofficier en professor filosofie en theologie, besliste Raphaël en Philippe, twee mannen met een verstandelijke beperking te onthalen. Vandaag is De Ark uitgegroeid tot een wereldwijdnetwerk met meer dan 145 Arkgemeenschappen in 35 landen.

In februari 2020 kwam aan het licht dat Jean Vanier vrouwen zonder verstandelijke beperking misbruikte in het kader van spirituele begeleiding. Lees hier meer over het onafhankelijk onderzoek dat De Ark Internationaal had ingesteld. Wij veroordelen dit gedrag ten stelligste. Wij leven mee met het leed van de slachtoffers en zijn dankbaar voor de moed die zij hebben getoond om dit misbruik aan te klagen. Het spreekt voor zich dat we er alles aan doen om misbruik binnen onze gemeenschappen te voorkomen. De stappen die we het eerste jaar na deze onthullingen hebben ondernomen, kan je hier lezen.

Het fundament van onze Arkgemeenschappen blijft overeind. De mensen die deel uitmaken van onze gemeenschappen zetten zich in om de unieke waarde van iedere mens en de onderlinge samenwerking te bevorderen. De Ark is zoveel meer dan zijn stichter.

Met frisse wind de wereld in

De Ark Gent is ondertussen geëvolueerd tot een groot huis met een 9-tal mensen met een beperking, enkele kotstudenten en vaste assistenten. We hadden veel pech met onze nieuwbouw waardoor we in september 2021 tijdelijk moesten verhuizen naar een leegstaand woonzorgcentrum in de Jan Delvinlaan. We kijken uit binnenkort eindelijk een eigen woonst te hebben. We dromen van een 100% THUIS voor iedereen.

Een grote kring van sympathisanten droomde al jarenlang over een Arkgemeenschap in het Gents. In 2011 was het dan eindelijk zover en begonnen het eerste huis in een vleugel van de Oude Abdij in Drongen.

--- getuigenis ---

Toen ik in De Ark Gent kwam wonen was ik te vroeg. Er was niemand in huis. Ik ben met mijn zus dan op café geweest. Sindsdien is dit ons stamcafé geworden

Geert, foto over de eerste afwas in ons huis